Anpassa lägenheten för dina husdjur

Att bli matte eller husse till ett litet (eller kanske stort) djur som behöver ett hem är en otroligt givande upplevelse för många. En levande liten pälsboll kan göra att sängen och lägenheten känns mindre ensam, och samtidigt ge livet ett viktigt syfte eftersom ett litet liv kan vara ett stort ansvar. Något som är viktigt när man har blivit ihopparad med sitt husdjur är att se till att lägenheten är säker och bekväm för djuret att bo i. Detta är inte alltid så lätt eftersom alla djur, liksom människor, är olika.

Katt

Det som är bra med katter är att de ofta är ganska självständiga och bra på att ta hand om sig själva. Matte eller husse kan till och med lämna katten själv ett helt dygn i många fall, men det hjälper så klart om det finns mer än en katt i lägenheten så att de små krabaterna har en lekkamrat. Katter behöver förstås en kattlåda för att uträtta sina behov. Detta kan vara så enkelt som en plastlåda fylld med kattsand (som rensas dagligen och fylls på vid behov). För personer som är borta från hemmet mycket eller kanske ogillar att rensa kattlådan finns det nu även självstädande kattlådor så som “Scoop Free.”

katt skrapa

Det är förstås också viktigt att katten alltid har tillgång till vatten och mat. Katter föräter sig inte på samma sätt som hundar gör så de kan ha pellets framme dygnet runt. Många katter vill även ha något att klösa på. En klösbräda kan vara en bra investering om man vill undvika att katten börjar klösa på möblerna i lägenheten. Katter tycker om att ha ställen att gömma sig på. Det är bra att se till att det är fritt fram för dem att lägga sig och vila under sängar och soffor. Vissa katter tycker om sällskap mer än andra, men de flesta behöver sin privata tid då och då.

Hund

Precis som katter så är varje hund unik. Att adoptera en valp är ett stort ansvar och kräver enormt mycket tid. Men adopterar man en vuxen hund kan den redan ha lärt in vissa beteenden som är svåra att träna bort. Med vissa hundar måste man vara försiktig med vad man lämnar framme inom hunden räckvidd. Det finns de som biter sönder möbler, leksaker, skor m.m. Det är viktigt att lära känna sin hund och anpassa sig efter den. Det är också absolut nödvändigt att tänka på vilken typ av människomat man lämnar framme i lägenheten när man har hund. Det händer att hundar dör om de får i sig till exempel choklad, lök eller vindruvor utan att få vård snabbt därefter. Att adoptera en stor hund i en liten lägenhet är för det mesta ingen bra idé. Hunden måste ofta vara ensam periodvis och kan bli mycket uttråkad och frustrerad om den bara har en liten yta att röra sig på. Se till att det finns ordentligt med plats för hunden i hemmet.

Avslutning

Som djurägare är det svårt att ha ett fläckfritt och perfekt hem. Att adoptera ett djur kräver stora förändringar, men de allra flesta tycker nog att den kärlek man får tillbaka gör det värt besväret och uppoffringen.