Att köpa nyproduktion

Det skiljer en hel del mellan att köpa nyproduktion och att köpa en äldre villa eller bostadsrätt. En klar fördel är att det inte är någon budgivning utan fastigheterna säljs till ett fast pris. Sedan får man oftast välja inredningen och materialet i en helt ny bostad. Det är inte bara positiva saker utan det finns såklart saker som är lite sämre. Ibland kan det vara en lång väntan på inflyttning och ofta är priset högre än när man köper en äldre fastighet. Här kommer en liten guide i hur det går till att köpa en nyproducerad fastighet.

Det börjar med en intresseanmälan

I de allra flesta fall brukar det börja med en intresseanmälan eller en förhandsbokning. Det här är bara ett sätt att anmäla sig för att få mer information om vad som kommer i projektet. Ibland kan den börja redan flera år innan själva säljandet kommer igång, men det är ett bra sätt att få information om projektet redan från början.

Köpanmälan

Det som händer när det börjar närma sig att försäljningarna ska komma igång är att de som anmält intresse kontaktas. I det här skedet brukar det finnas möjlighet att se ritningar och modeller. Det brukar finnas en visningslokal. Är du intresserad är det i det här skedet dags att göra en köpanmälan.

Om du blir erbjuden en bostad

I nästa skede är det dags att börja de riktiga köpen. Om du blir erbjuden att köpa en bostad ska det nu börja skrivas avtal. Det innebär ett  bokningsavtal och en bokningsavgift. Bokningsavgiften ska betalas och den dras sedan av köpeskillingen på bostaden som betalas vid tillträdesdagen. Det gäller att redan nu ha klart med banken och att du har lånelöfte och lånekalkyl med dig.

Förhandsavtala tecknas

Eftersom det är tänkt att bostaden ska bli en bostadsrätt behöver ett avtal skrivas med bostadsrättsföreningen. Du kommer nu att behöva betalat en förhandsavgift. Även den kommer att dras från det som sedan blir köpeskillingen.  Beroende på hur långt i processen som allt har kommit kan det vara så att även upplåtelseavtalet skrivs nu.

Välj tillbehören i bostaden

När allt har kommit så långt att bostaden faktiskt kommer att bli din och det är dags för interiören är det även dags för dig att välja tillbehör. Det gäller allt från kakel, golv, inredning i köket till tapeter. När det börjar vara dags för att flytta in brukar man även få tillgång till sin egen lägenhet för att kunna mäta osv.

Besiktningar, upplåtelseavtal och inflyttning

Precis som med en äldre bostad besiktigas även nyproduktioner. Det kan vara bra att vara med på den för att kontrollera att allt har blivit rätt med tex dina tillval. När den är färdigt och det börjar vara dags för inflyttning skrivs ett upplåtelseavtalet. Bostadsrättsföreningen ska nu ha en godkänd ekonomisk plan, vara registrerad och ha alla tillstånd. Det börjar också dra ihop sig för att betala köpeskillingen och den ska vara betald några dagar innan du får tillträde till bostaden. En slutbesiktning ska ske innan det är dags för inflyttningen och den handlar mer om hela fastigheten och att allt har blivit enligt planen. Efter den är det äntligen dags för inflyttning. Det sista som sker i själva processen med att köpa nyproducerat är att en garantibesiktning sker. Det ska göras två år efter det att du har flyttat in. Ev fel som går under garantin ska då noteras och åtgärdas. Det finns även en byggfelsförsäkring där bostaden besiktigas efter åtta år för att se om några byggfel har gjorts.