Begränsad budget – köp mindre boyta

Har man en begränsad budget och vill köpa bostad kan det vara bra att se sig om efter en bostad med mindre boyta. Det går att inreda smart för att få till bättre förutsättningar att få till den bostad man önskar.

Rummen kan upplevas större

Ett bra sätt att börja inredandet är att skapa interiören med färger som skapar mer yta. Ljusa färger ger ofta en illusion av att ytan är större än om man har mörka färger. Det är ett enkelt sätt att börja planeringen av bostaden invändigt. Det gäller allt från färgen på väggarna till vad man har på möblerna. Tänker man igenom och får med helheten kan man snabbt skapa rum som blir behagliga. Det gäller bara att komma ihåg att klara färger sticker ut ganska mycket om man har en väldigt neutral bas.
Ett annat bra sätt att skapa lite extra rymd är att använda sig av speglar. De skapar snabbt mer djup reflekterar ljus som gör att rummen kommer att uppfattas som större.

Planera möblerna väl

Med en liten boyta är det viktigt att planera möblerna i bostaden väl. Tänk till en gång extra vad du behöver, hur mycket förvaring du kan få plats med. Något som är viktigt att tänka på också är att skapa fri golvyta. Ett bra exempel är att ha ett runt bord med en pelare i mitten för att få fri golvyta på sidorna. Vill man ta det ännu ett steg kan man ha ett barbord som kommer högre upp från golvet och ännu bättre om bordet går att fälla in och stolarna fällas ihop. Det spar mycket yta i vardagen, men lämnar utrymme när det kommer gäster.

Ett annat bra sätt att spara yta är att investera i en bäddsäng. Det är praktiskt om man inte har tillgång till att inreda ett gästrum. Den fungerar bra som soffa dagtid och för gästerna att sova. Det kan vara så att man har en väldigt liten lägenhet. Då kan den även fungera som säng för dig som bor där.

Det är inte bara vilka möbler man väljer som är viktigt utan även hur mycket plats de tar. Det finns möbler som är mer anpassade för mindre bostäder och det gäller att tänka till och välja rätt möbel innan man springer iväg och köper någon.

Planera förvaringen och ha inte för mycket saker

När det kommer till förvaring är det vanligast att man har för mycket. Börja med att göra en utrensning och se sedan vad du behöver förvaring till. Det är alltid bättre att ha tillgång till mer förvaring än vad man behöver. En första tanke är att bygga på höjden eftersom golvytan är begränsad. Det finns idag riktigt bra möbler för att göra en smart och effektiv förvaring. Viktigast är att planera sin yta och använda de möjligheter man har till fullo. Utrymmen under sängen kan lätt används som förvaring. Har man en trapp går det att bygga hyllor under trappen, ett utrymme som annars sällan används.

Med smart planering kan man få till det riktigt bra även på väldigt liten yta och det är fantasin som sätter gränserna.