Bo i lägenhet med barn

Att bo i lägenhet när man har barn kanske inte känns som det mest ideala. Många drömmer nog om att bo med familjen i en villa eller ett radhus med egen trädgård.

Bo i lägenhet med barn

Där barnen kan springa ut helt själva redan i tidig ålder. Huset ska gärna ligga i ett barnvänligt område med lite biltrafik så att det är säkert för små barn att röra sig ute eller leka på gatan. Kanske man kommer ihåg hur det var när man själv var barn och kunde springa runt fritt med sina kompisar. Visst, att kunna få växa upp i ett villaområde kan verka som en idyll men faktum är att det finns många fördelar med att bo i lägenhet. Alla har dessutom inte möjlighet att bo i en villa.

Dyrt med villa

Speciellt i större städer är det vanligt för barn att växa upp i lägenhet. Att köpa en villa i en stor stad som till exempel Stockholm är mycket dyrt. Det betyder att de barnfamiljer som vill bo i eget hus antingen måste ha en väldigt hög inkomst eller köpa ett hus som ligger långt från centrum och jobb. Det är inte alla som kan ha en så lång pendlingssträcka och då är lägenhet det enda boendealternativet. Även i mellanstora städer som Västerås eller Gävle är det dyrt med villor eller radhus. Den som inte har en inkomst en bra bit över medel är hänvisad till att köpa en villa i utkanten av staden eller kanske till och med i ett samhälle lite utanför. För att kunna bo så krävs ofta att man har körkort och det räcker kanske inte med en bil utan båda föräldrarna måste ha varsin bil för att kunna ta sig till arbetet eller för att skjutsa och hämta barnen från skola och fritidsaktiviteter.

Alla har dessutom inte möjlighet att bo i en villa. Dyrt med villa

Mycket jobb med eget hus

En annan sak som avskräcker många från att köpa hus är att det innebär så mycket arbete. Ett hus behöver hela tiden underhållas och trädgården tar mycket tid i anspråk att underhålla. Bara att klippa gräsmattan kan ta många timmar varje vecka om vädret är gynnsamt. På vintern ska det skottas snö, inte bara på den egna tomten utan också på trottoaren utanför. Det blir ofta väldigt dyrt att köpa all utrustning man behöver för att hålla trädgården och huset i trim. Man får nästan räkna med att någonting i huset kommer att gå sönder när det är minst lägligt. För ensamstående kan det verka helt övermäktigt att klara av att sköta om allt underhåll.

Fördelar med lägenhet

Det finns många fördelar med att bo i lägenhet med barnen. Många gånger är det billigare att bo i en mindre lägenhet än ett stort hus. De pengarna kan sparas och läggas på någonting roligt som en spännande resa. Lägenheter har ofta ett bättre och centralare läge. Det gör att man kanske inte behöver ha en bil eller i alla fall inte varsin utan det går bra att ta sig fram med kollektivtrafik eller med cykel. Det där med att barnen kan springa fritt är inte alltid bra. Många kan ha svårt att koppla av när de inte vet var barnen är eller vem de leker med. Det är inte heller alltid så uppskattat när det ringer på kompisar i tid och otid. Då kan det vara ganska skönt att bo i ett lägenhetshus med låst port. Då får man istället bestämma tid med barnens kompisar när det passar familjens schema.