Bostadslån

Oavsett om du drömmer om en villa vid havet eller en lägenhet i stan så kan ett bostadslån hjälpa dig på vägen dit.

Bostadslån

Men vad är egentligen ett bostadslån och vad ska man tänka på när man ansöker? Begreppet bostad är brett och kan innefatta allt ifrån lägenhet, radhus, villa eller fritidshus. Du kan ansöka om bostadslån direkt hos din bank genom att fylla i en ansökan på nätet eller via ett kreditinstitut. Ett tips kan vara att jämföra olika långivare innan du bestämmer dig för var du vill teckna ditt bostadslån. När du väl har bestämt dig så ansöker du om ett lånelöfte. Banken ser då över din ekonomi och säkerställer att det inte finns några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden. Lånelöftet baseras på din inkomst och ger en indikering på hur stort belopp du beviljas låna. Det är bra att veta vid en eventuell budgivning.

Hur fungerar bostadslån?

Ett bostadslån är som namnet antyder ett lån som du tar när du ska köpa en bostad. Hos de allra flesta långivare så är det möjligt att låna upp till 85% av det värderade priset för bostaden. Detta kallas för bottenlån och ges normalt med en lägre ränta, med en fastighet eller bostad som pant. De resterande 15% blir den så kallade kontantinsatsen och kan betalas med besparingar eller med ett blancolån. Om priset på den aktuella bostaden exempelvis är 2 miljoner kronor så medför det att kontantinsatsen uppgår till 300 000 kronor. Blancolånet är ett tilläggslån som kan användas om man som köpare saknar medel för att betala mellanskillnaden mellan bolånetaket och köpeskillingen. I regel är det inte att rekommendera att välja blancolån över kontantinsats eftersom att en belåning på 100% kan vara riskfylld. Planera ditt bostadsköp noga och se hellre till att du är förberedd med de medel som krävs för att ta dig an bostadsköpet.

Bostadslån med medsökande eller borgenär

Att ha en medsökande kan underlätta finansieringen och innebär att ni tillsammans tecknar bostadslånet. Många väljer också att ansöka om lånet med en borgenär eller borgensman, vanligtvis en förälder eller familjemedlem. En borgenär betalar skulden utifall att något oväntat händer som gör att låntagaren inte kan betala själv. Att gå i borgen för någon är ett stort åtagande eftersom att du som borgenär måste ta ansvar för lånet om något händer som gör att låntagaren inte kan finansiera det själv, exempelvis vid skilsmässa eller sjukdom. Idag väljer de flesta en medsökande framför en borgenär.

Bostadslån utan fast anställning

De allra flesta banker beviljar endast lån till de som har en fast anställning och en ekonomi utan betalningsanmärkningar eller skuldsaldo hos Kronofogden. Men hur ska den med vissa skulder gå till väga och hur gör man om man istället för fast anställning innehar en vikarietjänst, provanställning eller studerar? En del kreditinstitut kan godkänna en låneansökan även fast den sökande har en betalningsanmärkning eller saknar fast tjänst. Värt att notera här är att risken för kreditinstituten blir högre i sådana här fall, vilket medför att villkoren för dig som låntagare också kan försämras.

Bostadslån utan fast anställning