Gör en ordentlig bolånekalkyl

Det första och viktigaste att tänka på när man ska börja planera ett bostadsköp är verkligen att göra en ordentligt kalkyl. Idag är räntorna i Sverige väldigt låga, men på sikt kan de komma att höjas. Därför är det viktigare än någonsin att ha med i beräkningen att bokostnaden kan komma att stiga de kommande åren. När man väl har börjat ta sig ut på visningar kan det vara lätt att drömma sig bort när man står på en balkong med en härlig solnedgång. Det är lätt också att drömma sig bort i något som är större än vad man har råd med. Därför är det viktigt att noga tänka igenom sin plan noga. Börja med att räkna på vad du har råd att köpa och ta det sedan vidare därifrån.

Att tänka på när man gör kalkylen

  • Det absolut första att börja räkna på är vad du vill ha kvar varje månad. För de flesta är ett bra utgångsläge att bostaden ska kosta 25-30% av inkomsten. Det brukar ge ett bra utrymme för att både kunna leva och att kunna spara varje månad. Tänk också på att utgångsläget för olika personer ser olika ut. Det kan vara bra att räkna på olika budgetar. För den som gillar att resa mycket kanske planen ska se annorlunda ut för att skapa bättre förutsättningar.
  • Det första man bör göra en kalkyl på är vad man klarar av att betala idag. Sedan bör man räkna på hur mycket man klarar av att ha i lån om räntan höjs och man bör räkna på att man kan få en lägre inkomst, till exempel om man ska leva på föräldrapenning eller om man blir sjuk. Det är bra att ha med för att inte stå på bar backe om någon oförutsett händer. Tänk på att du även kan ha en stor buffert för att täcka upp, men se till att skapa en kalkyl som kan vara trovärdig.
  • Skapa utrymme för kostnader som kan komma till vid köpet av en bostad. Det kan vara lagfart eller pantbrev behövs vid själva köpet. Du får kostnader i samband med flytten som kan rusa iväg, sedan kanske du behöver köpa in andra möbler eller husgeråd. Förutom dessa kostnader gäller det också att se till att ha till kontantinsatsen som idag är 15 % av köpeskillingen. Kolla noga innan du är färdig med din kalkyl att du har fått med allt.

Praktiska tips för att lyckas

Mycket när det kommer till att förbereda ett bostadsinköp handlar om att räkna och vara noggrann i sina beräkningar. Det är självklart en fördel om man sedan tidigare har bra koll på sin ekonomi. Det underlättar både för att hitta en bostad som kommer att passa ens behovs som att kunna få det gångbart rent ekonomiskt. Vill man vara på det säkra med att man kan hålla den kalkylen man har tänkt sig kan man under en tid testa att sätta av bostadskostnaden i kalkylen. Det är ett bra sätt att se om det man har räknat på kommer att hålla.