Hyra eller äga sitt boende?

Många tänker kanske att det är det bästa att äga sitt boende själv. Genom att äga sitt boende gör man också en investering för framtiden.

Det arbete man lägger ner på att vårda och sköta om sin bostad kan man räkna med att få tillbaka vid en eventuell försäljning. Det är också lättare att påverka sin boendemiljö. I din egna bostad kan du själv välja hur det ska se, vilka renoveringar du ska göra och vilka tapeter du ska sätta upp. I en hyresrätt kan det finnas begränsat utrymme för att göra bostaden personlig. Många gånger är det inte tillåtet att måla om eller att sätta upp tapeter i en lägenhet som man hyr. Så det finns helt klart både fördelar och nackdelar med att hyra eller att äga sin bostad.

Fixa själv

Bor man i en bostad man hyr, som en bostadsrätt eller en villa så är det så att det mesta ska man fixa själv. Sen finns det skillnad mellan att bo i eget hus och i bostadsrätt. Bor du i ett hus där du äger både det och tomten är det ditt eget ansvar att fixa det som är sönder. Du får också helt själv sköta om allt underhåll av fasader, byta fönster och dörrar och så vidare. Går en värmepanna sönder till exempel så är det du som måste köpa en ny och installera den. Detta kan kanske ses som en nackdel men många tycker även att det är en fördel. Den som väljer att till exempel installera en dyr värmepanna kan ofta räkna med att få ut det i pengar vid en försäljning. Ingen kommer att ha åsikter om vilken tapet du sätter upp och du behöver inte oroa dig för att du stör grannarna om du vill borra i väggarna efter kl 22.

Bostadsrätt

I en bostadsrätt är det ofta du själv som har ansvar för det som finns i själva lägenheten. Medan det är bostadsrättsföreningen som ansvarar för fasader och byte av fönster och dörrar. Så i en bostadsrätt är det lite mindre underhåll att ta sig an. Det är ju också det man betalar för med månadsavgiften.

Bostadsrätt

Ringa på hjälp

Den som väljer att bo i hyresrätt behöver inte bekymra sig för att behöva lägga tid på något underhåll alls. Det är bara att ringa efter hjälp av fastighetsskötaren om någonting går sönder. Förhoppningsvis får man då hjälp. Visst, glödlampor får man byta själv men går till exempel kylskåpet sönder eller toalettstolen, då är det hyresvärdens ansvar. Du behöver inte tänka på att behöva måla om eller renovera köket, allt detta kommer att göras enligt vissa tidsintervaller. Många tycker att detta är väldigt skönt. Speciellt den som inte är händigt lagd eller helt enkelt inte gillar att hålla på med renoveringsarbete på fritiden. En annan fördel med att hyra är att det är enklare att flytta. Det är faktiskt bara att säga upp sin lägenhet och när uppsägningstiden är slut flyttar man helt enkelt ut. En stor fördel om man inte trivs med sina grannar eller i området. En nackdel kan dock vara att det i större städer kan vara väldigt svårt att få tag på en ny lägenhet.

Ringa på hjälp