Låna till en bostadsrätt

När man planerar att köpa en bostadsrätt är det bra att börja med att räkna på vad man faktiskt har råd med. Det här är en av de största bitarna i förberedelserna. Det främsta är att räkna på vad bolånet kommer att kosta och vad man faktiskt har råd med. När man har gjort de här förberedelserna är det dags att börja titta på lämpliga bostadsrätter.

Några saker att tänka på

  • Det gäller att komma ihåg att man ska klara av kostnaden både idag och imorgon. Ser man sitt inköp av en bostadsrätt som en investering och något man planerar att sälja är det extra viktigt att titta på sina förutsättningar.
  • Det gäller att ha koll på vad man kan tänka sig att betala för boendet varje månad. Det gäller att ha koll på både månadsavgift, räntor och amorteringar och att kunna ha kapital för att investera i nödvändiga renoveringar.
  • Det gäller att ha kolla på var pantbrev och lagfart kommer att kosta.
  • Det gäller att kunna visa upp för banken var man har erhållit de pengar som man kan lägga som kontantinsats. Det kan vara gåvobrev, säljkontrakt eller att man visar upp ett sparande man haft under lång tid.

Börja spara i god tid

Idag finns det ett krav på en kontantinsats på hela 15% av köpeskillingen och med dagens bostadspriser blir det lätt några hundra tusen i kontantinsats. Därför är det bra att se över sitt sparande. Ett exempel är att en bostad som kostar en miljon kronor kräver en kontantinsats på hela 150 000 kronor. Det är därför bra att planera sitt bostadsinköp i god tid och ha ett bra sparande under längre tid.

Sparkonton har olika ränta och det kan skilja mycket mellan bankerna. De har dessutom olika villkor och att jämföra hos flera olika banker innan man påbörjar sparandet kan vara en god idé för att få ut så mycket som möjligt av sitt sparande. Planerar man att ta ut pengarna ganska snart kan det vara en god idé att välja ett sparkonto där man kan ta ut pengarna när man själv önskar. Det är alltså viktigt att de inte är låsta under en viss tid innan man kan ta ut dem. Självklart gäller det också att se till att man får en bra ränta på pengarna.

Hur mycket får man låna till ett bostadsköp?

Det är viktigt att ha koll på hur mycket man kan få låna. Det är flera olika aspekter som spelar in. Givetvis är de löpande inkomsterna man har väldigt avgörande. Sedan tillkommer faktorer som hur många man är i familjen, vilken anställningsform man har, hur stor kontantinsats man har möjlighet till, hur mycket andra lån man har, månadsavgiften till bostadsrättsföreningen och om man tänkt köpa en villa hur stor den är.

Innan man går till banken kan det vara bra att ha en egen budget och kalkyl med sig. Ofta räknar banken med att räntan kan gå upp och även om man själv har räknat kan det visa sig att banken ser på det annorlunda. Bankerna har till uppgift att se till att man klarar en normal ränteuppgång.

För att få köpa en bostad i Sverige måste man dessutom vara myndig och folkbokförd i Sverige, ha en stadigvarande inkomst och vara utan betalningsanmärkningar.