När du har hittat din drömbostad

När du har kollat med banken, gått på visningar och hittat bostaden du vill köpa är det dags att ta det till nästa nivå. Det är dags att börja planera för köpet.

  1. Det första du behöver göra när du har hittat din drömbostad är att göra en budget för just den bostaden. Om det är en bostadsrätt behöver du ta hänsyn till månadsavgiften som ska betalas till bostadsrättsföreningen. Det gäller också att kolla hur det ligger till med bostadsrättsföreningens ekonomi. När du köpt din bostadsrätt blir du automatiskt delägare även i bostadsrättsföreningen. Om bostadsrättsföreningen har dålig ekonomi kan det hända att de kommer att höja avgifterna framöver och det kommer att påverka din månadskostnad.
  2. Du behöver undersöka bostaden. Det gäller att komma ihåg att det är köparen som har undersökningsplikt av bostaden. Om det kommer fram fel som har funnits vid köpet kommer du inte att kunna få ersättning av försäkringsbolaget för det. Den som står som säljare av en bostadsrätt är ansvarig för fel som upptäcks inom två år efter att överlåtelsen har ägt rum, men kom ihåg att det fel som inte har kunnat gå att upptäcka vid köpet och följs av en rad andra regler. Det gäller som köpare att besiktiga noggrant för att vara säker på att göra ett bra köp. Anlita en besiktningsman som är erfaren och seriös.
  3. När det kommer till budgivningen gäller det att vara förberedd. Här behöver man ha planerat vad som ryms inom budget. Ibland kan det bli hetsig stämning och det är lätt att dras med för långt i budgivningen. Kom ihåg att budet inte är bindande förrän kontraktet har skrivits på.
  4. Läs igenom kontraktet noggrant. Om du känner dig osäker kan det vara bra att ta hjälp av en tredje part. Mäklaren ska förklara vad som ingår i kontraktet och vad det innebär, men ibland kan det vara bra att ha någon med sig. Ofta skriver man kontraktet hos mäklaren. Sedan sker själva överlåtelsen på köparens bank. När kontraktet skrivs sker också ofta en betalning av handpenningen på 10 %.

Det vanligaste misstaget många köpare gör är att dras med i budgivningen och det är här det gäller att hålla koll på vad man har för utrymme i budgeten. Ofta handlar det om att man verkligen fastnat för en bostad man verkligen vill ha och därför gärna dras med högre i budgivningen än vad man tänkt.

Ett annat vanligt misstag är just det att missa att kolla igenom ekonomin i en bostadsrättsförening om det är en bostadsrätt man tittat på. Det kan få förödande konsekvenser på den egna ekonomin om månadsavgiften plötsligt höjs ganska mycket. Viktigt att komma ihåg att kolla det innan man bestämmer sig. Ofta finns informationen med i annonsen eller går att få av mäklaren.

Det enda du aldrig kan ändra med bostaden

Det viktigaste är ändå att komma ihåg att ett köp av bostad förhoppningsvis är något man ska bo i många år framöver och den ska fungera på alla plan i livet. En sak som inte går att ändra oavsett hur många renoveringar man gör är läget. Välj läge med omsorg. Det kommer du att tjäna på i längden. Vill du vakna upp till storstadens puls eller vacker sjö utanför fönstret?