Om Bostadsförmedlingen i Stockholm

Om Bostadsförmedlingen i Stockholm

Bostadsförmedlingen i Stockholm AB är ett kommunalt bolag som förmedlar bostäder i hela Stockholmsregionen. Det är främst hyresrätter med förstahandskontrakt, men även enstaka korttidskontrakt. För studenter, äldre eller de med särskilda behov finns särskilda bostäder. Förmedlingen samarbetar både med kommunala och privata fastighetsägare. Det är kötiden som avgör vem som blir erbjuden en bostad. Möjlighet till förtur finns av medicinska eller sociala skäl eller om det finns en hotbild.

Registrering

Det första steget är att registrera sig i bostadskön på webbsidan. Man måste ha fyllt 18 år och ha ett svenskt personnummer eller samordningsnummer. Undantaget är utländska studenter som kan registrera sitt intresse genom födelsedatum och mejladress. Kötiden börjar räknas från den dag man registrerar sig. Det går bra att ställa sig i kön även om man redan har en bostad. Kötiden är personlig och kan inte överlåtas, utom i vissa fall om någon avlider. Kostnaden är 200 kr per år.

Sök aktivt själv

Sök aktivt själv

Den bostadssökande söker själv aktivt bland de utannonserade lägenheterna på webbplatsen. Under fliken ”Sök bostad” hittar man de bostäder som finns lediga för tillfället. Man kan där specificera sina önskemål om ort, hyra och storlek på bostaden. I annonserna finns mer detaljerad information och vilka krav fastighetsägaren ställer på hyresgästen. Din intresseanmälan sorteras efter kötid. Man kan ha max tre intresseanmälningar på gång samtidigt.

Visning av bostaden

Blir man erbjuden en bostad sker ofta en visning. Antal personer som inbjuds till visning varierar beroende på område och typ av bostad. Efter visningen tackar man ja eller nej på Bostadsförmedlingens webbplats. De flesta hyresvärdar kräver att man varit på visningen, som oftast handhas av innevarande hyresgäst. Även om många har längre kötid än en själv är det viktigt att gå på visningen. I vissa fall sker ingen visning, till exempel studentbostäder och nyproducerade lägenheter. Då kan man istället få se en visningslägenhet eller en planritning.

Vid erbjudande

Om man blir erbjuden en lägenhet vill hyresvärden se intyg. Anställningsintyg, lönebesked, pension eller intyg från a-kassa. Som student uppvisar man intyg på att man är inskriven vid högskola eller universitet. Hyresvärdar godkänner inte dubbelt boende. Har man sålt villa eller bostadsrätt ska detta styrkas. Söker man bostad på grund av skilsmässa ska intyg om äktenskapsskillnad uppvisas. Blir man godkänd av hyresvärden börjar kötiden om från noll. Undantaget är om man fått en studentbostad, korttidskontrakt, senior- eller trygghetsboende.

Kötider

Att få en bostad genom Bostadsförmedlingen kan ta mellan några månader upp till 30 år. Den genomsnittliga kötiden för närvarande är tio år. Hur fort det går beror på vilket område man vill bo i, hur hög hyra man kan tänka sig och hur många som är intresserade. En lägenhet i innerstaden tar i genomsnitt 17 års kötid. Stockholms Bostadsförmedling förmedlar lägenheter i Stockholms alla kommuner. Vissa kommuner har också egna bostadsförmedlingar. I de yttre kommunerna som Sigtuna, Upplands-bro och Södertälje är snittkötiden fem år. Att tänka på är att en genomsnittstid är just ett genomsnitt. Vissa bostäder har kortare kötid och andra längre. Inom samma område kan det kan vara stora skillnader. År 2018 stod 636 000 människor i bostadskön. Bostadsförmedlingen förmedlade endast 7900, och av dessa gick många till interna köer. Stockholms Bostadsförmedling ligger på Palmfeltsvägen 5C vid Globen, där man kan söka mer information och få hjälp.