Tänk igenom ditt bostadsköp

För de allra flesta är ett bostadsköp det största köp de gör och kommer att göra under sin livstid. Det gäller att tänka igenom vad det är man vill köpa och göra det på rätt sätt från början. Förutom att det ska bli rätt bostad är det mycket annat som också behöver passa in. En stor del är givetvis den ekonomiska biten och den är väldigt viktig.

  1. Ta hjälp att kolla igenom ekonomin och skapa en vettig budget för att få rätt bolån. Det bästa är att först se över ekonomin med banken och se vad man har råd med. I nästa steg gäller det att tänka på att det bara är 85 % av köpeskillingen man får låna idag. De resterande 15 % behöver man sedan betala själv. Innan man bestämmer sig för vilken bank man ska söka lån hos är det bra att jämföra de olika villkoren och räntorna på bolån de olika bankerna har.
  2. Tänk på att kraven för amorteringar på bolån har förändrats de senaste åren. Det gäller att ta reda på vad som gäller och hur det kan påverka ens amorteringar på bostaden. Ta reda på fakta och var noga med att kolla att det ligger inom den budget du har gjort sedan innan. Anledningen till att det har kommit amorteringskrav är att de svenska hushållen har haft en tendens att få ta på sig stora skulder, amorterat för lite och att räntorna i Sverige idag är otroligt låga. Kraven är ett sätt för Finansinspektionen att göra Sverige ekonomi mindre sårbar.
  3. Planera in och gå på visningar. Det gäller att komma förberedd på visningarna. Det gäller att ha koll på en del innan och det går att kontakta mäklaren för att ställa nödvändiga frågor innan. Gå på flera visningar. Det är bra att jämföra olika bostäder. Ibland är det saker man glömmer som man sedan inser är viktiga. Det kan också vara bra att se om det är lyhört inne i bostaden, hur omgivningen runt om är eller om du kanske behöver hiss. Det är ofta både negativa och positiva saker i bostäderna. En lista kan vara bra att ha med sig och skriva ned för att kunna jämföra sedan. Om det är en äldre fastighet kan det finnas mycket att renovera. Tänk till vad du har resurser till och vad du vill ha. När det kommer till priset kan det vara bra att jämföra tidigare slutpriser för att se hur just den här bostaden ligger till.
  4. Det kan vara bra att ta sig lite tid att tänka igenom det man har sett på visningen och hur man upplevt allt. Bostäderna fixas och görs extra mysiga för att få till en stämningsfull mijlö. Det är bra att tänka igenom en extra gång på om bostaden uppfyller de krav man har. Det är här en lista är bra att ta med sig. Ta hjälp av någon du känner för att få ett andra öga på bostaden och kunna göra en opartisk bedömning.
  5. Det gäller att bostadsrättsföreningen och du har samma idéer. Om det är en bostadsrätt som ska köpas är det viktigt att se att föreningen passar dig. Det kanske ska städas trapphus och städas ute på gården regelbundet. Tänk igenom vad du har tid och resurs till att delta i och hur det ser ut med bostadsrättsföreningen med allt sådant. Bostadsrättsföreningen ska också godkänna dig.