Utmaningar på bostadsmarknaden

Det finns flera utmaningar på bostadsmarknaden vare sig man ska köpa sin bostad eller hyra.

Utmaningar på bostadsmarknaden

Ska man köpa bostad så finns flera saker att ta ställning till. Man bör kolla över sin ekonomi och se vad man har råd med. Se till att få ett lånelöfte och sen ge sig ut i bostadsdjungeln och hitta sin drömlägenhet eller hus. Ska man hyra bostad så finns även där vissa saker att ta ställning till, vill man hyra möblerat eller utan möbler, hur mycket är en skälig hyra att betala och sen ska man se till att få ett hyreskontrakt. Att hyra bostad är absolut inte lätt i dagens läge, speciellt inte en lägenhet med förstahandskontrakt. Det är en fördel om man kan tänka sig att hyra i andra hand eller kanske rentav tänka sig att bo ihop med en eller flera andra.

Bostadsrätt eller hus

Det finns för- och nackdelar med både lägenhet och hus. Man måste tänka igenom båda alternativen noga. När det gäller både hus och bostadsrätt så är det bästa rådet att gå på ett par visningar. Då kan man få en hint om vad man tycker om och vad man kan få för pengarna. Vill man bo på markplan eller vill man bo längst upp i huset. Vill man ha en trävilla eller ett stenhus. Man lär sig även att titta efter vissa saker och att fråga mäklaren om viktiga detaljer. Vid ett husköp finns en rad viktiga saker att ta reda på om huset och man ska alltid ta in en besiktningsman som går igenom huset ordentligt innan man skriver på något köpekontrakt. Då får man reda på om något är fel med huset och om något måste åtgärdas.

Hyra?

Vill man hyra bostad så får man ta ställning till i vilken form man vill hyra, första hand, andra hand eller i ett kollektiv.Dagens bostadsmarknad är tuff och det är inte lätt att få tag på en hyreslägenhet. Speciellt svårt kan det vara för unga och studenter. För det första så har man kanske inte stått så länge i någon bostadskö och för det andra kanske man inte har en fast tjänst som gör det svårt att få ett andrahandskontrakt.

Många unga får hjälp av sina föräldrar eller släktingar som känner någon som i sin tur känner någon som hyr ut i andra hand.

Hyreskontrakt

En del försöker tjäna en hacka på att hyra ut sin bostad en längre eller kortare period och tar ut en ockerhyra för det. Se till att få ett riktigt kontrakt där alla inblandade är överens om hyra, hyrestid och om man ska hyra med eller utan möbler. Se även till att hyresvärden som äger huset vet att lägenhet hyrs ut så att man slipper tråkiga konsekvenser. En del personer hyr svart, dvs utan att meddela eller fråga hyresvärden om det är ok att hyra ut lägenheten. Det ska man akta sig för då det kan vara svårt att få hjälp om något skulle hända. Det kan även vara svårt att få en hemförsäkring för en bostad som man inte kan bevisa att man bor i.

Hyreskontrakt