Villa istället för bostadsrätt

Många vill självklart ha en villa istället för en bostadsrätt. Det finns både för och nackdelar. Självklart är det skönt att kunna sitta ute i sin egen trädgård och att välja precis hur man vill ha det och göra, nästan, vad man vill med fastigheten. Det är drömmen för många, men det gäller att komma ihåg att det tillkommer en massa arbete som man antagligen inte räknat med innan man flyttade.

Fördelar

Här är några av fördelarna med att bo i en villa jämfört med en lägenhet.

  • Alla förändringar och renoveringar kan göra med större frihet än i en bostadsrätt.
  • Du har din egen trädgård att båda koppla av i och odla vad du vill.
  • Du kan välja att bygga på tomten om du till exempel vill ha en altan eller pool är det fullt möjligt.
  • Du slipper att bli störd av grannar som spelar hög musik på samma sätt som i en fastighet med lägenheter.
  • Du kan ha de husdjur du vill ha och slipper restriktioner.
  • Du har privat tvättstuga och slipper dela liknande med grannar.

Nackdelar

Det är inte bara fördelar. Självklart finns det saker att tänka igenom innan man genomför ett köp. Det finns också skyldigheter och det innebär mycket arbete året om att äga en villa.

  • Både huset och trädgården kräver en massa jobb. Det är olika jobb året runt och det är helt och hållet ditt ansvar att se till att det görs regelbundet.
  • Alla reparationer bekostas av dig. Det gäller såväl invändigt som utvändigt. Det kan vara avlopp som går sönder utanför huset och det kan bli väldigt kostsamt.
  • Kostnaderna blir betydligt högre än att bo i både bostadsrätt och hyresrätt. Driftskostnaderna drar lätt iväg och det kan bli dyrare än vad man har räknat med från början.

Underhåll oavsett vilken villa man har

Den absolut största skillnaden mot att ha en villa jämfört med annat boende är just arbetet som det kräver. En villa behöver ha underhåll året runt. Om det inte gäller själva byggnaden är det trädgården. På sommaren ska gräsmattan klippas, det ska ordnas med grus till uppfarten och underhåll på själva byggnaden med dränering och måla fasaden kan behövas. På hösten ska det krattas löv och rensas rännor. Många små saker leder till att det blir mycket jobb som kan vara svårt att bedöma innan man har flyttat in. En större villa kräver naturligtvis med underhåll och likaså en stor tomt. Tänk över innan vad det är du har tid och råd med.

Underhållet är också viktigt och mycket av det går ut på att se till att man undviker att få fuktskador och onödigt slitage på materialet. Det är bättre att underhålla det material man har än att behöva reparera och köpa nytt. En till viktig sak att tänka på här är att teckna en villaförsäkring då en vanlig hemförsäkring sällan täcker allt på en villa.

Fler kostnader när man har en villa

Det är viktigt att komma ihåg att när man har en villa tillkommer fler kostnader än i en bostadsrätt. Det kan gälla vatten, el, värme och sophämtning förutom de vanliga kostnaderna för kabel-tv och bredband. Kom ihåg att ta med det i kalkylen för att inte missa något viktigt i dina uträkningar.